verwarming radiator en vensterbank met gordijn

Moet de verwarming s nachts uit?

1 december 2021

Bij het plaatsen van een nieuwe installatie of wanneer één van onze monteurs voor periodiek onderhoud bij een klant thuis is, krijgt hij of zij vaak de vraag: “Moet de verwarming ’s nachts uit?”
Zeker nu de prijzen van energie stijgen komt dit onderwerp weer vaker terug. Tijd om één en ander eens op een rijtje te zetten.

Isolatie
Voor de afweging om je verwarming ‘s nachts lager te zetten is het belangrijk om te kijken hoe het met het warmteverlies in je woning staat. Een van de belangrijkste zaken is daarbij de isolatie van je woning. Hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmte er verdwijnt. In een goed geïsoleerd huis kan de thermostaat dan ook best op een aangename temperatuur ingesteld blijven. Isoleren kan trouwens op verschillende manieren en hoeft niet altijd een enorme ingreep te zijn. De meest simpele oplossing is bijvoorbeeld gebruik te maken van isolerende raambekleding zoals dikke overgordijnen of speciale plissé-gordijnen. Je moet ze dan natuurlijk niet voor de radiator hangen want dan komt er geen warmte de kamer in en schiet je er nog niks mee op.

Type woning
Een oud en niet zo goed geïsoleerd huis zal meer warmte verliezen. Voor dit type woning geldt: zet je thermostaat ’s nachts gerust een beetje minder hoog. In de ochtend moet de installatie dan wel even flink aan de gang om de boel weer warm te krijgen maar dat verbruikt in verhouding minder energie dan de hele nacht door stoken.
Is jouw woning wat moderner? Dan volstaat de thermostaat met maar een paar graden te verlagen. Zeker als het erg koud is buiten. Een constante wat hogere temperatuur vergt in deze gevallen minder energie.

Type verwarming
Ook de manier van verwarmen speelt een rol. Heb je vloerverwarming? Dan is het beter om niet te veel te schommelen met de temperatuur. Een vloerverwarming doet er nu eenmaal langer over om een ruimte weer op temperatuur te krijgen. En dit kost dan ook meer energie. De thermostaat terugdraaien tot 18 graden volstaat meestal.

Tot slot; ventileren
Blijf vooral wel ventileren en denk niet dat je in de winter roosters en ramen dicht moet houden. Dit veroorzaakt een vochtig binnenklimaat en vochtige lucht is lastiger te verwarmen.

Kortom, er zijn nogal wat zaken die een rol spelen bij het beantwoorden van de vraag; “moet de verwarming ‘s nachts uit?” Wil je meer weten over het verwarmen van jouw woning? Neem dan zeker contact op!

Terug naar overzicht