De voordelen van het plaatsen van een Lucht/Water Warmtepomp Buitenunit als schoorsteen op het dak

18 maart 2024

In de wereld van duurzame energie en groen bouwen, worden innovatieve oplossingen steeds belangrijker. Binnen Peters Installatietechniek richten wij ons bij voorkeur ook op deze mogelijkheden binnen de installatietechniek. Een mooi en opvallend voorbeeld hiervan is de integratie van lucht/water warmtepompen in bouwprojecten, waarbij de buitenunit wordt vormgegeven als een traditionele schoorsteen op het dak. Hans Steenhuis, projectleider bij Peters Installatietechniek vertelt: ”Deze aanpak biedt niet alleen esthetische voordelen, maar heeft ook praktische voordelen die bijdragen aan een comfortabele en milieuvriendelijke leefomgeving.  Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen:

Naadloze integratie met de architectuur
Door de buitenunit van de lucht/water warmtepomp te vermommen als een schoorsteen, wordt een naadloze integratie met de architectuur van het gebouw of de woningen bereikt. Dit zorgt voor een esthetisch aantrekkelijke uitstraling die past bij zowel moderne als traditionele ontwerpen. Het voorkomt ook dat de buitenunit een storend element vormt in het algehele ontwerp van het gebouw. “Een mooi voorbeeld hiervan vind je in Doetinchem. In opdracht van Ter Steege Bouw en Vastgoed bouwen we mee aan de nieuwe wijk Iseldoks. De woningen van het deel genaamd Schippersdok zijn daar voorzien van een warmtepomp buitenunit.”

Minimale geluidsoverlast
Een van de voornaamste zorgen bij het plaatsen van warmtepompen is geluidsoverlast. Traditionele buitenunits kunnen soms een hinderlijk zoemend geluid produceren, wat de leefbaarheid van de omgeving kan beïnvloeden. Door de buitenunit te verbergen in de vorm van een schoorsteen op het dak, wordt het geluid gedempt en wordt de overlast geminimaliseerd. Dit zorgt voor een rustige en aangename leefomgeving voor bewoners.

Optimale ruimtebenutting
Het dak van een gebouw is vaak een waardevolle ruimte die efficiënt moet worden benut. Door de buitenunit van de warmtepomp te integreren als schoorsteen, wordt deze ruimte optimaal benut. Hierdoor blijft er meer ruimte over terwijl er voor andere installaties, zoals zonnepanelen, ook nog plek is. De installatie is via een dakluik voor eventueel onderhoud van binnenuit goed bereikbaar.

Verbeterde duurzaamheid
Het gebruik van lucht/water warmtepompen draagt op zichzelf al bij aan duurzaamheid door het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Door de buitenunit te integreren als schoorsteen wordt deze duurzaamheidsdoelstelling verder versterkt. Het creëert een visuele representatie van de inzet voor milieuvriendelijke technologieën en draagt zo bij aan een groen imago van het gebouw en de organisatie of de wijk.

 Al met al biedt het plaatsen van een lucht/water warmtepomp buitenunit als schoorsteen op het dak een scala aan voordelen. “Wij zijn dan ook blij dat we hiermee een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van onze steden en dorpen. Bovendien laat het zien dat er steeds nieuwe innovatieve benaderingen mogelijk zijn met betrekking tot groene technologieën en leveren wij bewijs dat duurzaamheid en comfort hand in hand kunnen gaan in de gebouwde omgeving. En dat sluit mooi aan bij onze slogan “samen voor comfort”.

Terug naar overzicht