Ventilatie in huis
Een goede ventilatie in huis is belangrijker dan ooit. Een ventilatiesysteem zorgt voor een continue aanvoer van verse lucht in een ruimte. Hierdoor voorkomt u dat er vervuilde lucht in de ruimte circuleert. Bij Peters Installatietechniek verzorgen wij de complete installatie van een ventilatiesysteem . Als ventilatiespecialist geven we u advies op het gebied van luchtkwaliteit én denken we met u mee over de best passende oplossing voor uw situatie.
Een gezond binnenklimaat
Wist u dat de lucht in uw huis tot wel 5x meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Dit komt onder andere door de circulatie van giftige stoffen – bijvoorbeeld door het gebruik van schoonmaakmiddelen of het branden van kaarsen – en een teveel aan vocht in de lucht. Een te hoge luchtvochtigheid is schadelijk voor onze gezondheid. Het kan leiden tot schimmelvorming en is een broedplaats voor bacteriën. Een goede ventilatie is dus belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Wilt u frisse lucht in huis, dan kun u er natuurlijk voor kiezen om een raampje open te zetten. Maar een ventilatiesysteem doet méér. De verse lucht die een ventilatiesysteem aanvoert, circuleert door de ruimte waardoor je luchtdoorstroom krijgt. Hierdoor houdt u de vochthuishouding binnenshuis continu op pijl. Dat is een stuk beter voor de gezondheid.
Welk systeem past bij u?
Bent u op zoek naar een ventilatiesysteem, dan kunt u kiezen uit natuurlijke-, mechanische- en gebalanceerde ventilatie. De keuze van het systeem hangt af van het soort huis of gebouw en de geldende eisen.
Mechanische en natuurlijke ventilatie
Bij mechanische ventilatie voert een ventilatiesysteem de binnenlucht continu naar buiten af. Buitenlucht komt via klepramen of roosters op natuurlijke wijze de ruimte of het gebouw binnen. De afvoer vindt plaats in toilet, keuken, bijkeuken en badkamer. Nadeel van dit systeem is dat er koude lucht de woning binnen komt.
Gebalanceerde ventilatie door een WTW systeem
Nieuwe woningen voorzien wij vaak van gebalanceerde ventilatie. Zo’n ventilatiesysteem voert verse buitenlucht toe en voert binnenlucht af. De aanvoer en de afvoer zijn daarbij in balans. Meestal wordt bij gebalanceerde ventilatie ook warmteterugwinning (WTW) toegepast. Daarbij geeft de af te voeren lucht via een warmtewisselaar zijn warmte af aan de koelere binnenkomende buitenlucht. Die buitenlucht wordt daardoor voorverwarmd en dat levert energiebesparing op.
Voor een gebalanceerde ventilatie is een dubbelkanalensysteem nodig. Nieuwbouwwoningen beschikken steeds vaker over een dergelijk systeem. Bent u benieuwd of deze oplossing ook past bij uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op.
Wij zorgen voor het onderhoud
Een ventilatiesysteem vormt geen risico voor de gezondheid, zolang het goed is ontworpen, geïnstalleerd en afgesteld. Ook is het belangrijk om zelf het ventilatiesysteem regelmatig schoon te maken. Voor een optimale werking van het ventilatiesysteem is een jaarlijkse onderhoudsbeurt noodzakelijk. Door een onderhoudscontract af te sluiten met Peters Installatietechniek wordt uw ventilatiesysteem periodiek gecontroleerd en onderhouden.
Veelgestelde vragen
Voor uw woning zijn er drie soorten ventilatie beschikbaar: 1 Natuurlijke ventilatie. Denk hierbij aan roosters boven uw ramen of in de gevel. Deze zorgen voor frisse luchttoevoer. 2 Mechanische ventilatie. Dit systeem zuigt lucht af door ventilatieroosters. Vaak zijn deze gemonteerd in de badkamer, het toilet, de keuken en de woonkamer. Er wordt geen nieuwe lucht naar binnen gebracht. Daarvoor kunt u een raam of raamrooster openen. 3 Balansventilatie (een WTW-systeem). Een warmte-terug-win-systeem zuigt lucht af en brengt tegelijkertijd lucht naar binnen. De binnenkomende koude lucht wordt in een kruiswisselaar verwarmd door de warmte van de afgevoerde lucht. Daarnaast bevat het systeem filters die de binnenkomende lucht zuiveren. Een airco is in de basis bedoelt om te koelen. Nieuwe toestellen kunnen veelal ook verwarmen. Een airco werkt met de bestaande lucht in uw woning. Voor een gezond binnenklimaat is het echter altijd aan te raden om dagelijks minimaal 30 minuten uw ramen even open te zetten.
Een ventilatiesysteem is altijd maatwerk. Wij denken graag met u mee over uw situatie.
Dat verschilt per systeem. Over het algemeen kunt u zelf de filters schoonmaken of vervangen. Raadpleeg hiervoor de product-handleiding. De kanalen moeten echter door een vakman gereinigd worden, dit gebeurt doorgaans eens per 7 of 8 jaar. Door een servicecontract af te sluiten bent u verzekerd van een optimale werking van de installatie.