Ventilatie in huis

Een goede ventilatie in huis is belangrijker dan ooit. Een ventilatiesysteem zorgt voor een continue aanvoer van verse lucht in een ruimte. Hierdoor voorkom je dat er vervuilde lucht in de ruimte circuleert. Bij Peters Installatietechniek verzorgen wij de complete installatie van een ventilatiesysteem . Als ventilatiespecialist geven we jou advies op het gebied van luchtkwaliteit én denken we met jou mee over de best passende oplossing voor jouw situatie.

Een gezond binnenklimaat

Wist je dat de lucht in jouw huis tot wel 5x meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Dit komt onder andere door de circulatie van giftige stoffen – bijvoorbeeld door het gebruik van schoonmaakmiddelen of het branden van kaarsen – en een teveel aan vocht in de lucht. Een te hoge luchtvochtigheid is schadelijk voor onze gezondheid. Het kan leiden tot schimmelvorming en is een broedplaats voor bacteriën. Een goede ventilatie is dus belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Wil je frisse lucht in huis, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een raampje open te zetten. Maar een ventilatiesysteem doet méér. De verse lucht die een ventilatiesysteem aanvoert, circuleert door de ruimte waardoor je luchtdoorstroom krijgt. Hierdoor houd je de vochthuishouding binnenshuis continu op pijl. Dat is een stuk beter voor de gezondheid.

Welk systeem past bij jou?

Ben je op zoek naar een ventilatiesysteem, dan kun je kiezen uit natuurlijke-, mechanische- en gebalanceerde ventilatie. De keuze van het systeem hangt af van het soort huis of gebouw en de geldende eisen.

Mechanische en natuurlijke ventilatie

Bij mechanische ventilatie voert een ventilatiesysteem de binnenlucht continu naar buiten af. Buitenlucht komt via klepramen of roosters op natuurlijke wijze de ruimte of het gebouw binnen. De afvoer vindt plaats in toilet, keuken, bijkeuken en badkamer. Nadeel van dit systeem is dat er koude lucht de woning binnen komt.

Gebalanceerde ventilatie

Nieuwe woningen voorzien wij vaak van gebalanceerde ventilatie. Zo’n ventilatiesysteem voert verse buitenlucht toe en voert binnenlucht af. De aanvoer en de afvoer zijn daarbij in balans. Meestal wordt bij gebalanceerde ventilatie ook warmteterugwinning (WTW) toegepast. Daarbij geeft de af te voeren lucht via een warmtewisselaar zijn warmte af aan de koelere binnenkomende buitenlucht. Die buitenlucht wordt daardoor voorverwarmd en dat levert energiebesparing op.

Voor een gebalanceerde ventilatie is een dubbelkanalensysteem nodig. Nieuwbouwwoningen beschikken steeds vaker over een dergelijk systeem. Ben je benieuwd of deze oplossing ook past bij jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Wij zorgen voor het onderhoud

Een ventilatiesysteem vormt geen risico voor de gezondheid, zolang het goed is ontworpen, geïnstalleerd en afgesteld. Ook is het belangrijk om zelf het ventilatiesysteem regelmatig schoon te maken. Voor een optimale werking van het ventilatiesysteem is een jaarlijkse onderhoudsbeurt noodzakelijk. Door een onderhoudscontract af te sluiten met Peters Installatietechniek wordt je ventilatiesysteem periodiek gecontroleerd en onderhouden.

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen

Een airco onttrekt warmte aan de lucht in een ruimte, waardoor de ruimte koeler wordt. Een airco zorgt echter niet voor verversing van de lucht. Een ventilatiesysteem doet dat wél. Met ventilatie wordt verse lucht van buiten aangevoerd en in de ruimte gecirculeerd. Hiermee zorgt een ventilatie voor een gezond binnenklimaat.

Een ventilatiesysteem is altijd maatwerk. Wij denken graag met je mee over jouw situatie.

Dat verschilt per systeem. Over het algemeen kun je zelf de filters schoonmaken of vervangen. De kanalen moeten echter door een vakman gereinigd worden, dit gebeurt doorgaans één keer per 3 of 4 jaar. Door een servicecontract af te sluiten ben je verzekerd van een optimale werking van de installatie.

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten?

Neem contact op met ons team.