Kies je onderwerp

Kennisbank particulier

In onze kennisbank geven wij informatie over verschillende onderwerpen én antwoord op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Afgifte systeem

In de meeste nieuwbouw woningen plaatsen wij in de badkamer een elektrische radiator om er voor te zorgen dat de ruimtetemperatuur behaaglijk wordt. Deze werkt volledig op elektriciteit. Voor de werking verwijzen wij u naar de handleiding van de fabrikant. Een elektrische radiator is niet voorzien van water en hoeft ook om deze reden niet ontlucht te worden.

Vloerverwarming is een traag afgiftesysteem. Het opwarmen van een ruimte kost veel tijd en energie. Dit komt omdat de aanvoertemperatuur van vloerverwarming laag is. Wij adviseren u daarom om de binnenhuistemperatuur zoveel mogelijk op één temperatuur te houden.

Vloerverwarming is een andere manier van verwarmen ten opzichte van radiatoren. Radiatoren verwarmen de lucht in de ruimte door gebruik van convectie. De lucht die is opgewarmd door radiatoren stijgt naar het plafond en wanneer het daar is aangekomen en afkoelt valt het weer terug naar beneden. Daar wordt de lucht opnieuw opgewarmd door de radiator. Dit creëert een stroom van warme en koude lucht en onvermijdelijke warme en koude plekken. De plekken in de buurt van radiatoren zijn warmer dan plekken waar geen radiatoren hangen.

Vloerverwarming verwarmt de vloer van een ruimte gelijkmatig door middel van warmtestraling. Omdat de vloer met een lage temperatuur wordt verwarmd en een egaal oppervlak heeft, is er nauwelijks sprake van convectie.

Wanneer u voor het eerst in een woning woont die voorzien is van vloerverwarming, is het mogelijk dat u moet wennen aan dit systeem. Het geeft namelijk op een andere manier warmte af aan de ruimte.

Tips hoe u het zuinigste stookt met vloerverwarming

  • Voorkom temperatuurwisselingen;
  • Beperk de aanvoertemperatuur tot maximaal 48 graden;
  • Laat de cv/warmtepompinstallatie regelmatig onderhouden;
  • Combineer met zonnepanelen om het energieverbruik te compenseren.

Hoort u een borrelend geluid in uw verwarmingsinstallatie? Of wordt een deel van uw verwarmingsinstallatie niet warm? Dan kan het zijn dat er lucht in uw installatie zit dat deze moet worden ontlucht. Hieronder leest u hoe u dit kunt doen.

Met het ontluchtingssleuteltje draait u het ontluchtingskraantje van de vloerverwarmingsverdeler een halve slag open. Zodra er water uitkomt, draait u het ontluchtingskraantje weer dicht. (Tip: houd er een doekje bij om vlekken op de vloerbedekking en/of wandafwerking te voorkomen!) Na het ontluchten kan de waterdruk gezakt zijn. Is deze te laag, dan moet er water bijgevuld worden. Direct bij uw warmtepomp zijn door ons automatische ontluchters geplaatst. De meeste cv-ketels zijn tegenwoordig ook vanuit de fabriek standaard voorzien van een automatische ontluchters. Bij een stadsverwarmingsset hoeft u ook niets te ontluchten.

Bijvullen van de verwarmingsinstallatie is niet moeilijk, maar de goede volgorde van de verschillende handelingen is belangrijk. Houd een emmertje en een doek bij de hand en ga als volgt te werk:

 

- Stel de temperatuur op de thermostaat/thermostaten een paar graden hoger in en wacht ongeveer 10 minuten. Hierdoor gaan de elektrisch aangestuurde kleppen (indien aanwezig) op het vloerverwarmingssysteem open.

- Draai de vulslang stevig op de vulkraan en vul de slang met water. Het lucht moet uit de slang zijn. Dit om te voorkomen dat er lucht in het systeem komt.

- Bevestig nu het andere eind van de vulslang vast op de vulpunt van de verwarmingsinstallatie.

- Draai nu de vulkraan open en draai vervolgens het vulpunt open. De installatie wordt nu bijgevuld.

- Als de waterdruk is gestegen tot maximaal 2 bar draait u eerst het vulpunt dicht en pas daarna de vulkraan. De ideale waterdruk ligt tussen de 1,5 en 1,8 bar. Indien de druk 2 bar is zal deze hoogstwaarschijnlijk iets dalen tijdens het ontluchten van het systeem.

Zet na het vullen het emmertje gereed onder het vulpunt en draai de vulslang aan één kant los en laat water in het emmertje lopen. Daarna kun je het andere eind van de slang losdraaien van de vulkraan en de vulslang opbergen. Wanneer u dit heeft uitgevoerd kunt u de thermostaat/thermostaten weer op de normale instelling terugzetten. Wij adviseren u om de vulslang na het bijvullen los te koppelen van de installatie en goed op te bergen.

 

Vloerverwarming is een traag afgite systeem. De leidingen waar het warme water door stroomt, liggen in de vloer in een dikke laag beton, daar bovenop ligt ook nog de vloerafwerking. De warmte heeft dus een lange weg af te leggen voor het de ruimte kan opwarmen. Dit werkt anders dan met radiatoren. Wanneer u bij een systeem met radiatoren uw thermostaat hoger zet, is dit sneller merkbaar. Dat is bij vloerverwarming anders. Reken op minimaal een dagdeel voordat u een kleine temperatuurstijging merkt in de ruimte.

 

Waterleiding

Een lage waterdruk kunt u direct merken bij het openen van de kraan. De waterdruk wordt door uw netbeheerder bepaald. U kunt op de website van uw netbeheerder nagaan of er een actuele storing in uw regio is. Heeft u dit probleem slechts bij één kraan? Dan kan kalkaanslag of vuil in de perlator de boosdoener zijn. Dit kunt u eenvoudig zelf controleren en schoonmaken.

Klapperende leidingen, ook wel waterslag genoemd, komen soms voor. Waterslag treedt op als de stroming van water in de waterleiding plotseling stopt. Waterslag kun je herkennen aan een tikkend of bonkend geluid als een kraan te snel  gesloten of dicht gedraaid wordt. Het geluid kan elders in de drinkwaterinstallatie ontstaan en hoeft dus niet altijd direct bij de betreffende kraan hoorbaar te zijn. Waterslag kan wel schadelijk zijn voor de leidingen en moet dan ook worden voorkomen.

Met name bij kranen met een keramisch binnenwerk komt deze klacht vaak voor. Ook is het mogelijk dat waterslag wordt veroorzaakt door huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld (vaat)wasmachines.

Komt de klacht voort uit het sluiten van kranen, dan kan het simpelweg opgelost worden door de kraan rustiger te sluiten of dicht te draaien. Ontstaat de klacht door huishoudelijke apparaten, dan adviseren wij om contact op te nemen met uw witgoed specialist. Zij zullen waarschijnlijk adviseren om een waterslagdemper te plaatsen in de nabijheid van uw (vaat)wasmachine. Desgewenst kunnen wij dit ook leveren en installeren.

Bij vorst is er altijd een risico dat de waterleiding bevriest. Water dat bevriest, zet uit en oefent zeer grote krachten uit waartegen een gewone waterleiding niet bestand is. Met name leidingen in onverwarmde vertrekken lopen risico op bevriezen. Maar bij strenge vorst kunnen ook in verwarmde vertrekken de leidingen die in de buitenmuur zijn weggewerkt bevriezen. Dit kan worden voorkomen door alle ruimten ‘s nachts en bij afwezigheid voldoende verwarmd te houden. Let er dan ook op dat gas- en elektravoorzieningen niet uitgeschakeld zijn.

Bij langdurige afwezigheid in de winter is het sterk aan te bevelen om alle leidingen af te tappen, waarbij u als volgt te werk gaat:

  • Hoofdkraan afsluiten;
  • Alle kranen opendraaien (wc of wc’s doortrekken);
  • Aftapkraantjes nabij de hoofdkraan opendraaien en water opvangen;
  • In sifons zout doen.

Bij wederom opendraaien van de hoofdkraan moeten eerst de geopende kranen gesloten worden.

Buitenkraan

Bij vorst is er altijd een risico dat de waterleiding bevriest. Water dat bevriest, zet uit en oefent zeer grote krachten uit waartegen een gewone waterleiding niet bestand is. Met name leidingen in onverwarmde vertrekken lopen risico op bevriezen. Maar bij strenge vorst kunnen ook in verwarmde vertrekken de leidingen die in de buitenmuur zijn weggewerkt bevriezen. Dit kan worden voorkomen door alle ruimten ‘s nachts en bij afwezigheid voldoende verwarmd te houden. Let er dan ook op dat gas- en elektravoorzieningen niet uitgeschakeld zijn.

Bij langdurige afwezigheid in de winter is het sterk aan te bevelen om alle leidingen af te tappen, waarbij u als volgt te werk gaat:

  • Hoofdkraan afsluiten;
  • Alle kranen opendraaien (wc of wc’s doortrekken);
  • Aftapkraantjes nabij de hoofdkraan opendraaien en water opvangen;
  • In sifons zout doen.

Bij wederom opendraaien van de hoofdkraan moeten eerst de geopende kranen gesloten worden.

Wanneer u een vorstvrije buitenkraan heeft, dan is het mogelijk dat de kraan nog kortstondig nadruppelt na het sluiten. Dit is gebruikelijk voor dit type kraan. Wanneer u de buitenkraan extra aandraait, is de kans groot dat u de rubberring in het binnenwerk van de kraan kneust. Hierdoor sluit de kraan niet meer goed en dat kan grote gevolgschade geven.

Blijft de buitenkraan langdurig druppelen? Neem dan contact op met ons.

Warmtepomp

Een warmtepomp is voorzien van een buitenvoeler die continu de buitentemperatuur meet. Is het buiten plotseling kouder, zal er na een aantal uren een seintje naar de warmtepomp gaan dat de woning verwarmd moet worden. Let op, dit kost even tijd want een warmtepomp is een verwarmingssysteem op basis van lage temperaturen en daardoor trager met het opwarmen van uw woning.
Merkt u na een dag helemaal nog geen verschil, check dan of de installatie nog voldoende op druk is. Dit is af te lezen op de manometer in de buurt van de warmtepomp of op de verdeler van uw vloerverwarming. De druk moet ongeveer tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Is de druk lager dan 1 bar? Vul dan de installatie bij volgens de gebruikershandleiding van de leverancier.

De termen hybride cv-ketel en hybride warmtepomp worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Het zijn twee verschillende apparaten.

Een hybride cv-ketel is een cv-ketel die voorbereid is om in combinatie met een hybride warmtepomp te werken. De CV-ketel kan functioneren zonder warmtepomp.

Een hybride warmtepomp heeft altijd ondersteuning nodig van een andere warmtebron. De hybride warmtepomp zorgt grotendeels voor het verwarmen van uw woning. Voor het warme tapwater heeft u een andere warmtebron nodig. Ook heeft u op extreem koude dagen een aanvullende warmtebron, naast de hybride warmtepomp, nodig.

Verduurzaming

De verduurzaming van een woning start met een uitstekende isolatie. Alle, dus ook duurzaam opgewekte,  warmte gaat verloren als een woning niet goed is geïsoleerd. Voordat u nadenkt over een warmtepomp of andere duurzame installatie is het noodzakelijk de nodige vloer-, spouw- en dakisolatie aan te brengen.

Service en onderhoud

Wij adviseren u om tenminste één keer per jaar de ventilatie- of wtw-unit te laten reinigen door een erkende installateur, bij voorkeur Peters Installatietechniek.

Heeft u een WTW systeem? Dan dient u eens per 6 maanden de filters te vervangen. Daarnaast adviseren wij u de filters tussentijds zelf te reinigen. Dit kunt u eenvoudig doen door ze uit te zuigen met een stofzuiger.

Het effect van vervuilde ventilatiekanalen lijkt misschien klein, maar dat is het niet. Het systeem gaat bij vervuiling meer geluid produceren en meer energie gebruiken. Daarnaast kan het gezondheidsrisico’s opleveren als u niet tijdig uw ventilatiesysteem laat reinigen, want er blijft er steeds meer stof, schimmel en schilfers achter in de ventilatiekanalen. Daarom adviseren wij om minstens één keer per 8 jaar de kanalen te laten reinigen. Zo zorgt u ervoor dat uw luchtkwaliteit in uw woning optimaal blijft.

Raadpleeg eerst de kennisbank op onze website. Hier staan antwoorden op de meest gestelde vragen en tips wat u eventueel zelf kunt doen.

Komt u er niet helemaal uit? Wij beschikken over een team van ervaren en goed opgeleide monteurs die 24/7 voor u klaarstaan. Bij urgente storingen kunt u dag en nacht bellen naar 085–0479030. Is het iets minder dringend? Dan kunt u het beste tijdens kantooruren contact opnemen via service@p-inst.nl.

Hoe lang het duurt om een storing op te lossen is van meerdere factoren afhankelijk. Uiteraard doen onze monteurs er alles aan om uw storing zo snel mogelijk te verhelpen.

Ja, als erkend installatiebedrijf verzorgen wij zowel de plaatsing als het onderhoud van onze installaties. Hiervoor kunt u een onderhoudscontract afsluiten met Peters Installatietechniek.

Ja, wij voeren onderhoud uit aan warmtepompen, airco's, cv-ketels, ventilatieboxen en WTW-units. Tijdens het onderhoud wordt het toestel gereinigd, nagezien en afgesteld.  Hiervoor kunt u een onderhoudscontract afsluiten met Peters Installatietechniek. Het afsluiten van een onderhoudscontract heeft daarnaast als voordeel dat u buiten kantoortijden en in het  weekend contact op kunt nemen met onze 24/7 storingsdienst.

Dak- en zinkwerk

Bij voorkeur tweemaal per jaar. Blad en ander vuil in de goot kunnen leiden tot overstromingen en schades.

Dit kunt u het beste aan het einde van de herfst en het begin van het voorjaar doen. Bladeren en ander vuil kunnen uw dakgoot aantasten.

Ventilatie

Wij adviseren om de filters van uw wtw-unit (balansventilatie) tenminste eens per drie maanden met een stofzuiger schoon te maken.

Afhankelijk van het merk of type wtw-unit zal er een melding verschijnen op de unit wanneer deze nieuwe filters nodig heeft. Vergeet daarna niet uw wtw-unit te resetten, anders blijft de melding verschijnen. Wij adviseren u om de filters eens per 6 maanden te vervangen.

Zie hieronder de instructiefilmpjes hoe u de filters kunt reinigen, vervangen en de melding kan resetten (indien van toepassing).

Duco Energy Comfort wtw-unit 

Duco Premium wtw-unit

Zehnder wtw-unit

De installaties in uw woning zijn met de grootste zorg door ons ingeregeld, waaronder ook uw ventilatiesysteem. Wanneer u ventilatieventielen verwijderd voor schilder- of schoonmaakwerkzaamheden, is het belangrijk dat u het ventiel weer op de juiste positie en in dezelfde stand terugplaatst. Zo zorgt u ervoor dat uw ventilatiesysteem in balans blijft en dat u de luchtkwaliteit behoudt. Wij adviseren om tenminste twee keer per jaar de ventielen te reinigen. De ventielen kunt u reinigen met een zachte vochtige doek.

Raadpleeg ook altijd de product-handleiding van de fabrikant voor specifieke informatie.

Wij adviseren u om tenminste één keer per jaar de ventilatie- of wtw-unit te laten reinigen door een erkende installateur, bij voorkeur Peters Installatietechniek.

Heeft u een WTW systeem? Dan dient u eens per 6 maanden de filters te vervangen. Daarnaast adviseren wij u de filters tussentijds zelf te reinigen. Dit kunt u eenvoudig doen door ze uit te zuigen met een stofzuiger.

Reageert uw ventilatiesysteem niet meer op de bediening? Controleer dan eerst of er spanning op staat. Wanneer u een bediening op batterijen heeft, kunt u ook de batterijen vervangen. De oude instellingen worden automatisch overgenomen.

De exacte werkwijze om het contact tussen uw ruimtebediening en uw ventilatiesysteem te herstellen is afhankelijk van het merk en type installatie. Raadpleeg altijd de product-handleiding van de fabrikant.

De meest voorkomende fabrikanten staan hieronder.

Itho Daalderop RF-zender

Zehnder RF-zender

Zehnder CO2-bediening

Controleer of u een batterij of 230 volt gevoede bediening heeft. Let op! Indien uw bediening 230 volt gevoed zijn, adviseren wij om geen bedieningen te demonteren. Laat dit ten alle tijden over aan een erkende installateur, bij voorkeur Peters Installatietechniek.

Betreft het een batterij gevoede bediening, dan kunt u in de meeste gevallen de batterijen makkelijk zelf vervangen. Raadpleeg hiervoor de product-handleiding, onderstaande beschrijving of onderstaande video's.

Duco: De batterij is reeds geplaatst bij installatie. Van een batterij gevoede bediening gaat de batterij 3 à 5 jaar mee bij normaal gebruik. Type batterij: CR2430 3V. Schroef de bediening uit de muur en draai de deksel achteraan de bediening open om de batterij te vervangen.
LTHO Daalderop RF-zender
Zehnder RF-zender

Om de kwaliteit van het binnenklimaat te behouden is het niet wenselijk om veranderingen aan te brengen aan de installaties. Het ventilatiesysteem is naar vastgestelde normen ingeregeld. Indien u wel veranderingen wenst aan te brengen dan adviseren wij om dit uit te laten voeren door een erkende installateur, bij voorkeur Peters Installatietechniek.

Bij het opleveren van uw woning is de installatie zorgvuldig ingeregeld. Vocht in de badkamer een veelvoorkomend probleem. Wij leggen u graag uit hoe u dit kunt beperken.

De ruimtetemperatuur van uw badkamer heeft veel invloed. Na een warme douche zit een badkamer vol met waterdamp. Als de vochtige lucht niet goed weg kan, ontstaat er condens op wanden en het plafond. Hoe kouder de wanden en plafonds, hoe meer condens er ontstaat. Het beste is de verwarming voor het douchen aan te zetten of de badkamer op temperatuur te houden. Een warme ruimte voorkomt extra condensvorming.

Ook is het belangrijk te ventileren in uw badkamer. Zorg ten alle tijden voor een goede circulatie. Een mechanische ventilator zuigt de waterdamp (dus geen condens) alleen af als daar nieuwe lucht voor in de plaats kan komen. Let er wel op dat de verse lucht van binnen komt, omdat koude buitenlucht ook minder goed vocht opneemt. Houdt bij voorkeur het buitenraam dicht tijdens het douchen wanneer het buiten kouder is dan binnen. Zorg voor een luchtrooster onder in de deur of zorg ervoor dat onder de deur een opening zit, zodat men met warme lucht ventileert.

Een andere factor is hoe lang en hoe warm u doucht. Hoe warmer en hoe langer u doucht, hoe meer waterdamp en eventueel condens er in een badkamer ontstaat.

Om de kwaliteit van het binnenklimaat te behouden is het niet wenselijk om veranderingen aan te brengen aan de installaties. Indien u wel veranderingen wenst aan te brengen dan adviseren wij om dit uit te laten voeren door een erkende installateur, bij voorkeur Peters Installatietechniek.

Het effect van vervuilde ventilatiekanalen lijkt misschien klein, maar dat is het niet. Het systeem gaat bij vervuiling meer geluid produceren en meer energie gebruiken. Daarnaast kan het gezondheidsrisico’s opleveren als u niet tijdig uw ventilatiesysteem laat reinigen, want er blijft er steeds meer stof, schimmel en schilfers achter in de ventilatiekanalen. Daarom adviseren wij om minstens één keer per 8 jaar de kanalen te laten reinigen. Zo zorgt u ervoor dat uw luchtkwaliteit in uw woning optimaal blijft.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom (de bediening van) het ventilatiesysteem niet werkt. Controleer eerst of de stroomtoevoer van het systeem intact is. Dit kan visueel door controle van het branden van de lampjes op je installatie of auditief door te luisteren of je geluid van je installatie hoort. Controleer indien nodig ook of de wandcontactdoos waarmee je installatie van stroom wordt voorzien, correct werkt. Dit kan door je installatie via een andere wandcontactdoos van stroom te voorzien of door een ander apparaat op de wandcontactdoos van je installatie aan te sluiten.

Is er geen probleem met de stroomtoevoer van de installatie zelf, dan kan het zijn dat er een probleem is met de bediening van je ventilatiesysteem of de verbinding tussen de bediening en het systeem. De antwoorden op die vragen treft u ook in deze vraagbaak.

Voor uw woning zijn er drie soorten ventilatie beschikbaar:

1 Natuurlijke ventilatie. Denk hierbij aan roosters boven uw ramen of in de gevel. Deze zorgen voor frisse luchttoevoer.

2 Mechanische ventilatie. Dit systeem zuigt lucht af door ventilatieroosters. Vaak zijn deze gemonteerd in de badkamer, het toilet, de keuken en de woonkamer. Er wordt geen nieuwe lucht naar binnen gebracht. Daarvoor kunt u een raam of raamrooster openen.

3 Balansventilatie (een WTW-systeem). Een warmte-terug-win-systeem zuigt lucht af en brengt tegelijkertijd lucht naar binnen. De binnenkomende koude lucht wordt in een kruiswisselaar verwarmd door de warmte van de afgevoerde lucht. Daarnaast bevat het systeem filters die de binnenkomende lucht zuiveren.

Een airco is in de basis bedoelt om te koelen. Nieuwe toestellen kunnen veelal ook verwarmen. Een airco werkt met de bestaande lucht in uw woning. Voor een gezond binnenklimaat is het echter altijd aan te raden om dagelijks minimaal 30 minuten uw ramen even open te zetten.

 

Een ventilatiesysteem is altijd maatwerk. Wij denken graag met u mee over uw situatie.

Dat verschilt per systeem. Over het algemeen kunt u zelf de filters schoonmaken of vervangen. Raadpleeg hiervoor de product-handleiding. De kanalen moeten echter door een vakman gereinigd worden, dit gebeurt doorgaans eens per 7 of 8 jaar. Door een servicecontract af te sluiten bent u verzekerd van een optimale werking van de installatie.

Laadpaal

Een laadpaal kunt u aan de gevel van uw woning of vrijstaand op een paal laten plaatsen. Goed om te weten: een laadpaal mag niet op openbare grond geplaatst worden. Ook de kabel van de paal naar uw auto mag niet over openbare grond lopen.

Nee, een laadpaal heeft geen onderhoud nodig.

De laadpaal wordt in één dag bij u thuis geplaatst.

Airco

Peters Installatietechniek levert en monteert kwalitatief hoogwaardige airco’s van uitsluitend betrouwbare merken. Doordat de installaties door onze vakmensen worden aangelegd, kunnen ze wel 12-15 jaar mee, mits door onze vakmensen goed onderhouden. Vergeet dus niet om een onderhoudscontract af te sluiten.

Bij de meeste nieuwe airco’s is het mogelijk om de ruimte ook te verwarmen, in plaats van alleen te koelen. Afhankelijk van de situatie is het zelfs mogelijk dat dit energiezuiniger is. U verwarmt namelijk de lucht en merkt direct het verschil. Erg handig in een studeer- of slaapkamer waar huiswerk gemaakt wordt.

Een airco koelt de lucht af door de warmte eraan te onttrekken door middel van verdamping. Een airco produceert zelf dus geen koude lucht maar onttrekt de warmte uit een ruimte en voert deze warmte af naar buiten. Hierdoor koelt u de specifieke ruimte af naar de gewenste temperatuur.

Jazeker! We zijn BRL gecertificeerd. Dat houdt in dat onze vakkundige monteurs beschikken over de juiste certificaten om met F-gassen (koudemiddelen) te mogen werken. Voor u als klant heeft dit een enorm voordeel, want er zal altijd een goed opgeleide servicemonteur het onderhoud uitvoeren.

Jazeker, door uw airco jaarlijks te onderhouden blijft deze in goede conditie en verhoogt u de levensduur. Belangrijk ook omdat u de airco kunt gebruiken om in de wintermaanden te verwarmen (warmtepomptechniek). Bovendien voorkomt regelmatig onderhoud dat stof en vuil zich ophopen in je installatie. Hierdoor moet uw airco harder werken en wordt deze dus minder effectief, er wordt immers meer energie gebruikt. Daarnaast voldoet u met periodiek onderhoud ook aan de fabrieksvoorwaarden van de fabrikant met betrekking tot garantie.

CV ketel

Het bijvullen van uw CV-ketel doet u door onderstaande stappen te volgen. Zorg ervoor dat u een vulslang, emmer en doek binnen handbereik heeft.

  • Haal de stekker uit uw CV-ketel en laat hem afkoelen.
  • Sluit een vulslang aan op de dichtstbijzijnde kraan en houd het andere uiteinde boven een emmer.
  • Laat de slang voorzichtig vollopen met water en sluit hem af.
  • Verbind het andere uiteinde met het waterinvoerpunt van de cv-ketel.
  • Draai de kranen open en houd de drukmeter in de gaten.
  • Sluit beide kranen zodra de druk 1.8 bar bereikt.
  • Maak de slang los en vang het water op.
  • Zet de cv-ketel weer aan.
  • Ontlucht de installatie en controleer na een halfuur of de druk tussen 1.5 en 2 bar blijft.
  • Zet de thermostaat laag en wacht tot de ketel afkoelt.
  • Begin met de radiator die het laagste hangt, meestal op de begane grond, en werk omhoog per etage.
  • Draai de radiator uit en gebruik het ontluchtingssleuteltje om het ontluchtingspunt een beetje te openen. Zodra er water uitkomt, sluit u het weer.
  • Gesis bij het openen? Dat is lucht die ontsnapt uit de leidingen.
  • Als alle radiatoren ontlucht zijn, stelt u de thermostaat weer in op de juiste temperatuur.
  • Controleer voor de zekerheid de druk.

Heeft u vloerverwarming? Ontdek hier hoe u vloerverwarming kunt ontluchten.

Wanneer er waterdruppels bij de ontluchter op uw radiator verschijnen, kan de waterdruk te hoog zijn. Bevestigt de druk op de display of manometer dit? Dan is het tijd om alle radiatoren te ontluchten. Gelukkig is dit geen lastige klus, u heeft alleen een ontluchtingssleutel, een doekje en eventueel een emmer nodig. Ontdekt u dat u het sleuteltje kwijt bent? Geen zorgen, deze zijn universeel en verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

De waterdruk van uw CV-ketel is eenvoudig te vinden op het display van de ketel of op de drukmeter. Het optimale bereik ligt tussen 1.5 en 2.0 bar.

Een goed functionerende verwarmingsinstallatie is afhankelijk van de juiste waterdruk. Een optimale waterdruk zorgt ervoor dat het warme water efficiënt door het systeem stroomt en uw woning de gewenste temperatuur houdt. De sweet spot voor de waterdruk ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar. Een te hoge of te lage druk kan niet alleen invloed hebben op de warmte in uw huis, maar ook op de levensduur van de cv-ketel of warmtepomp. Daarom is het slim om de druk regelmatig te checken.

Een cv-ketel levert warmte in huis en zorgt ervoor dat er warm water uit de kraan komt.

Een CV-ketel werkt op aardgas of op propaan (flessengas). Het gas zorgt door verbranding dat het water in de warmtewisselaar van de ketel wordt opgewarmd. Deze warmte wordt gebruikt voor uw tapwater en om uw woning te verwarmen. In uw woning is een kamerthermostaat geplaatst. Hierop kunt u de gewenste temperatuur instellen. Deze communiceert met de cv-ketel. Zodat uw woning op een constante temperatuur blijft.

 

 

Ja, wij voeren onderhoud uit aan warmtepompen, airco's, cv-ketels, ventilatieboxen en WTW-units. Tijdens het onderhoud wordt het toestel gereinigd, nagezien en afgesteld.  Hiervoor kunt u een onderhoudscontract afsluiten met Peters Installatietechniek. Het afsluiten van een onderhoudscontract heeft daarnaast als voordeel dat u buiten kantoortijden en in het  weekend contact op kunt nemen met onze 24/7 storingsdienst.

Ja, om het goed functioneren van uw gastoestel te waarborgen is onderhoud nodig. Hiermee zorgt u ervoor dat het toestel veilig functioneert en bent u verzekerd van een optimaal rendement. U voorkomt storingen en verlengt de levensduur van uw cv-ketel. Het onderhoud kan Peters Installatietechniek voor u verzorgen.

De termen hybride cv-ketel en hybride warmtepomp worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Het zijn twee verschillende apparaten.

Een hybride cv-ketel is een cv-ketel die voorbereid is om in combinatie met een hybride warmtepomp te werken. De CV-ketel kan functioneren zonder warmtepomp.

Een hybride warmtepomp heeft altijd ondersteuning nodig van een andere warmtebron. De hybride warmtepomp zorgt grotendeels voor het verwarmen van uw woning. Voor het warme tapwater heeft u een andere warmtebron nodig. Ook heeft u op extreem koude dagen een aanvullende warmtebron, naast de hybride warmtepomp, nodig.