Kies je onderwerp

Kennisbank particulier

In onze kennisbank geven wij informatie over verschillende onderwerpen én antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Waterleiding

Klapperende leidingen, ook wel waterslag genoemd, komt regelmatig voor. Waterslag treedt op als de stroming van water in de waterleiding plotseling stopt. Waterslag kun je herkennen aan een tikkend of bonkend geluid als een kraan te snel  gesloten of dicht gedraaid wordt. Het geluid kan elders in de drinkwaterinstallatie ontstaan en hoeft dus niet altijd direct bij de betreffende kraan hoorbaar te zijn. Waterslag kan wel schadelijk zijn voor de leidingen en moet dan ook worden voorkomen.

Met name bij kranen met een keramisch binnenwerk komt deze klacht vaak voor. Ook is het mogelijk dat waterslag wordt veroorzaakt door huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld (vaat)wasmachines.

Komt de klacht voort uit het sluiten van kranen, dan kan het simpelweg opgelost worden door de kraan rustiger te sluiten of dicht te draaien. Ontstaat de klacht door huishoudelijke apparaten, dan adviseren wij om contact op te nemen met uw witgoed specialist. Zij zullen waarschijnlijk adviseren om een waterslagdemper te plaatsen in de nabijheid van de (vaat)wasmachine. Desgewenst kunnen wij dit ook leveren en installeren.

Bij vorst is er altijd een risico dat de waterleiding bevriest. Water dat bevriest, zet uit en oefent zeer grote krachten uit waartegen een gewone waterleiding niet is bestand. Met name leidingen in onverwarmde vertrekken lopen risico op bevriezen maar bij strenge vorst kunnen ook in verwarmde vertrekken de leidingen die in de buitenmuur zijn weggewerkt bevriezen. Dit kan worden voorkomen door alle ruimten ‘s nachts en bij afwezigheid voldoende verwarmd te houden. Let er dan ook op dat gas- en elektravoorzieningen niet uitgeschakeld zijn.

Bij langdurige afwezigheid in de winter is het sterk aan te bevelen om alle leidingen af te tappen, waarbij u als volgt te werk gaat:

 • Hoofdkraan afsluiten;
 • Alle kranen opendraaien (wc of wc’s doortrekken);
 • Aftapkraantjes nabij de hoofdkraan opendraaien en water opvangen;
 • In sifons zout doen.

Bij wederom opendraaien van de hoofdkraan moeten eerst de geopende kranen gesloten worden.

Buitenkraan

Bij vorst loopt u altijd het risico dat de waterleiding en buitenkraan bevriest. Water dat bevriest, zet uit en oefent zeer grote krachten uit waartegen een gewone waterleiding niet bestand is. Niet alleen waterleidingen zijn kwetsbaar voor bevriezing, ook (stop-)kranen kunnen ernstig worden beschadigd.

Met name leidingen en kranen in onverwarmde vertrekken lopen risico op bevriezen maar bij strenge vorst kunnen ook in verwarmde vertrekken de leidingen die in de buitenmuur zijn weggewerkt bevriezen. Dit kan worden voorkomen door alle ruimten ‘s nachts en bij afwezigheid voldoende verwarmd te houden. Let er ook op dat gas- en elektravoorzieningen niet uitgeschakeld zijn. Bij langdurige afwezigheid in de winter is het sterk aan te bevelen om alle leidingen af te tappen, waarbij u als volgt te werk gaat:

 • Hoofdkraan afsluiten
 • Alle kranen opendraaien (wc of wc’s doortrekken)
 • Aftapkraantjes nabij de hoofdkraan opendraaien en water opvangen
 • In sifons zout doen

Bij het opendraaien van de hoofdkraan, moeten eerst de geopende kranen gesloten worden.

Als je een vorstvrije buitenkraan hebt, dan is het mogelijk dat de kraan nog kortstondig nadruppelt na het sluiten. Dit is gebruikelijk voor dit type kraan. Als je de buitenkraan extra aandraait, is de kans groot dat de kraan defect wordt gedraaid en dat kan grote gevolgschade geven.

Blijft de buitenkraan langdurig druppelen? Neem dan contact op met ons.

Warmtepomp

Een warmtepomp is voorzien van buitenvoeler die continu de buitentemperatuur opmeet. Is het buiten plotseling kouder, zal er een seintje naar de warmtepomp gaan dat de woning verwarmd moet worden. Let op, dit kost even tijd want een warmtepomp is een verwarmingssysteem op basis van lage temperaturen en daardoor trager met het opwarmen van je woning.
Merk je na een paar uur helemaal nog geen verschil, check dan of de installatie nog voldoende op druk is. Dit is af te lezen op de manometer in de buurt van de warmtepomp of op de verdeler van je vloerverwarming . De druk moet ongeveer tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Is de druk lager dan 1 bar? Vul dan de installatie bij volgens de gebruikershandleiding van de leverancier.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een traag afgiftesysteem. Het opwarmen van een ruimte kost veel tijd en veel energie. Dit komt mede omdat de aanvoertemperatuur van vloerverwarming laag is. Het wordt daarom geadviseerd om de binnenhuistemperatuur zoveel mogelijk op één temperatuur te laten.

Vloerverwarming is een andere manier van verwarmen ten opzichte van radiatoren. Radiatoren verwarmen de lucht in de ruimte waar de radiator is geplaatst door gebruik van convectie. De lucht die is opgewarmd door radiatoren stijgt naar het plafond en wanneer het daar is aangekomen en afgekoeld valt het weer terug naar beneden waar het weer wordt opgewarmd door de radiator. Dit creëert een stroom van hete en koude lucht en onvermijdelijke warme en koude plekken. De plekken in de buurt van radiatoren zijn warmer dan plekken waar geen radiatoren hangen.

Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming van een ruimte. Het werkt namelijk met een leidingstelsel geschikt voor warmwater. Vloerverwarming verwarmt de vloer van een ruimte gelijkmatig door middel van warmtestraling. Omdat de vloer met een lage temperatuur wordt verwarmd en een egaal oppervlak heeft, is er nauwelijks sprake van convectie.

Als een eindgebruiker voor het eerst in aanraking komt met vloerverwarming is het mogelijk dat men eerst moet wennen aan de nieuwe afgiftesysteem en de soort warmte wat het systeem afgeeft.

Tips hoe je het zuinigst stookt met een warmtepomp.

 • Vermijd temperatuurvariaties overdag;
 • Beperk de vertrektemperatuur van het verwarmingswater;
 • Laat de installatie regelmatig onderhouden;
 • Combineer met zonnepanelen.
Hoor jij een borrelend geluid in je verwarmingsinstallatie? Of wordt een deel van je verwarmingsinstallatie niet warm? Dan kan het zijn dat er lucht in je installatie zit en dat deze moet worden ontlucht. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.
Met het ontluchtingssleuteltje draai je het ontluchtingskraantje van de vloerverwarmingsverdeler een halve slag open. Begin daarbij met de verdeler op het laagste punt in uw woning. Zodra er water uitkomt, draai je het ontluchtingskraantje weer dicht. (Tip: houd er een doekje bij om spatten op de vloerbedekking en/of wandafwerking te voorkomen!). Na het ontluchten kan de waterdruk gezakt zijn. Is deze te laag, dan moet er water bijgevuld worden. Direct bij de warmtepomp zijn door ons automatische ontluchters geplaatst. Hier hoef je verder niets mee te doen. Ontlucht alleen de verdelers.
* 𝘓𝘦𝘵 𝘰𝘱: 𝘥𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘦 𝘣𝘦𝘴𝘤𝘩𝘳𝘪𝘫𝘷𝘪𝘯𝘨. 𝘙𝘢𝘢𝘥𝘱𝘭𝘦𝘦𝘨 𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬𝘦𝘳𝘴𝘩𝘢𝘯𝘥𝘭𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘫𝘦 𝘭𝘦𝘷𝘦𝘳𝘢𝘯𝘤𝘪𝘦𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘢𝘭𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘧𝘪𝘦𝘬𝘦 𝘢𝘢𝘯𝘸𝘪𝘫𝘻𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯.
Bijvullen van de verwarmingsinstallatie is niet moeilijk, maar de goede volgorde van de verschillende handelingen is belangrijk. Houd een emmertje en een doek bij de hand en ga als volgt te werk:
 
- Stel de temperatuur op de thermostaat/thermostaten een paar graden hoger in en wacht ongeveer 10 minuten. Hierdoor gaan de elektrisch aangestuurde kleppen (indien aanwezig) op het vloerverwarmingssysteem open.
 
- Draai de vulslang stevig op de waterkraan en vul de slang met water. Het lucht moet uit de slang zijn.
 
- Bevestig nu het andere eind van de vulslang vast op de vulkraan van de verwarmingsinstallatie.
 
- Draai nu de waterkraan open en draai vervolgens de vulkraan open. De installatie wordt nu bijgevuld.
 
- Als de waterdruk is gestegen tot maximaal 2 bar draai je eerst de vulkraan dicht en pas daarna de waterkraan. De ideale waterdruk ligt tussen de 1,5 en 1,8 bar. Indien de druk 2 bar is zal deze hoogstwaarschijnlijk iets dalen tijdens het ontluchten van het systeem.
 
Zet na het vullen het emmertje gereed onder het vulpunt en draai de vulslang aan één kant los en laat water in het emmertje lopen. Daarna kun je het andere eind van de slang losdraaien van de waterkraan en de vulslang opbergen. Als je dat hebt uitgevoerd dan kan je de thermostaat/thermostaten weer op de normale instelling terugzetten.
 
* 𝘓𝘦𝘵 𝘰𝘱: 𝘥𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘦 𝘣𝘦𝘴𝘤𝘩𝘳𝘪𝘫𝘷𝘪𝘯𝘨. 𝘙𝘢𝘢𝘥𝘱𝘭𝘦eg altijd 𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬𝘦𝘳𝘴𝘩𝘢𝘯𝘥𝘭𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘫𝘦 𝘭𝘦𝘷𝘦𝘳𝘢𝘯𝘤𝘪𝘦𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘢𝘭𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘧𝘪𝘦𝘬𝘦 𝘢𝘢𝘯𝘸𝘪𝘫𝘻𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯.

Vloerverwarming is een traag systeem. De leidingen waar het warme water doorheen stroomt, liggen in een dikke laag in de vloer en daar bovenop ligt ook nog de vloerafwerking. De warmte heeft dus een lange weg af te leggen voor het de ruimte kan opwarmen. Dit werkt dus anders dan met een Cv-installatie gecombineerd met radiatoren. Een Cv-systeem werkt veel sneller. Als je bij een Cv-Systeem met radiatoren je thermostaat hoger zet, merk je direct effect. Dat is bij vloerverwarming dus anders. Reken op minimaal een uur voordat je een licht resultaat zult merken van de stijging van de temperatuur van je ruimte.

Verduurzaming

De verduurzaming van een woning start met een uitstekende isolatie. Alle, dus ook duurzaam opgewekte,  warmte gaat verloren als een woning niet goed is geïsoleerd. Voor je nadenkt over warmtepompen of andere duurzame installaties is het dus noodzakelijk de nodige vloer-, spouw- en dakisolatie aan te brengen.

Service en onderhoud

Wij adviseren u om tenminste één keer per jaar de ventilatie-unit of wtw-unit te laten reinigen door een erkende installateur, bij voorkeur Peters Installatietechniek.

Het effect van vervuilde ventilatiekanalen lijkt misschien klein, maar dat is het niet. Het systeem gaat bij vervuiling meer geluid produceren en meer energie verbruiken. Daarnaast kan het gezondheidsrisico’s opleveren als u niet tijdig uw ventilatiesysteem laat reinigen, want er blijft er steeds meer stof, schimmel en schilfers achter in de ventilatiekanalen. Daarom adviseren wij om minstens één keer per 8 jaar de kanalen te laten reinigen. Zo zorgt u ervoor dat uw luchtkwaliteit in uw woning optimaal blijft.

Wij beschikken over een team van ervaren en goed opgeleide monteurs die 24/7 voor je klaarstaan. Bij urgente storingen kun je dag en nacht bellen naar 085 – 0479030. Is het iets minder dringend? Dan kun je het beste tijdens kantooruren naar ons kantoor bellen. Raadpleeg eerst onze kennisbank. Hier staan antwoorden op de meest gestelde vragen en tips wat je eventueel zelf kunt doen.

Hoe lang het duurt om een storing op te lossen is van meerdere factoren afhankelijk. Uiteraard doen onze monteurs er alles aan om jouw storing zo snel mogelijk te verhelpen.

Ja, als erkend installatiebedrijf verzorgen wij zowel de plaatsing als het onderhoud van onze installaties. Hiervoor kun je een onderhoudscontract afsluiten met Peters Installatietechniek.

Ja, wij voeren onderhoud uit aan cv-ketels, geisers en gaskachels. Tijdens het onderhoud wordt het toestel gereinigd, nagezien en afgesteld.  Hiervoor kun je een onderhoudscontract afsluiten met Peters Installatietechniek.

Dak- en zinkwerk

Bij voorkeur 1x per jaar. Bladeren en ander troep in de dakgoot kan namelijk gaan rotten en dit tast het zink aan.

Dit kun je het beste aan het einde van de herfst of het begin van de winter doen. Rottend blad kan het zink namelijk aantasten

Ventilatie

Wij adviseren om de filters van een wtw-unit (balansventilatie) tenminste één keer per drie maanden met een stofzuiger schoon te maken.

Afhankelijk van het merk of type wtw-unit zal er een melding verschijnen op de unit wanneer de wtw-unit nieuwe filters nodig heeft. Vergeet daarna niet de wtw-unit te resetten, anders blijft de melding verschijnen.

Zie hieronder de instructiefilmpjes hoe u de filters kan reinigen, vervangen en de melding kan resetten (indien van toepassing).

Duco Energy Comfort wtw-unit 

Duco Premium wtw-unit

Zehnder wtw-unit

De installaties in uw woning zijn met de grootste zorg door ons ingeregeld, waaronder ook uw ventilatiesysteem. Wanneer u ventilatieventielen verwijderd voor schilderwerkzaamheden of schoonmaakwerkzaamheden, is het belangrijk dat u het ventiel weer op de juiste positie en in dezelfde stand terugplaatst. Zo zorgt u ervoor dat uw ventilatiesysteem in balans blijft en dat u de luchtkwaliteit behoudt. Wij adviseren om tenminste twee keer per jaar de ventielen te reinigen. Het ventiel kunt u reinigen met een zachte vochtige doek.

Raadpleeg ook altijd de product-handleiding van de fabrikant voor specifieke informatie.

Wij adviseren u om tenminste één keer per jaar de ventilatie-unit of wtw-unit te laten reinigen door een erkende installateur, bij voorkeur Peters Installatietechniek.

De exacte werkwijze om het contact tussen de bediening en de installatie van het ventilatiesysteem te herstellen is afhankelijk van het merk en type installatie. Raadpleeg altijd de product-handleiding van de fabrikant.

De meest voorkomende fabrikanten staan hieronder.

Itho Daalderop RF-zender

Zehnder RF-zender

Zehnder CO2-bediening

Controleer of het een batterij of 230 Volt gevoede bediening is. Let op! Indien de bedieningen 230 Volt gevoed zijn, adviseren wij dringend om geen ruimtesensoren te demonteren. Laat dit ten alle tijden over aan een erkende installateur, bij voorkeur Peters Installatietechniek.

Betreft het een batterij gevoede bediening, dan kun je in de meeste gevallen de batterijen makkelijk zelf vervangen. Raadpleeg hiervoor de product-handleiding, onderstaande beschrijving of onderstaande video's.

Duco: De batterij is reeds geplaatst bij installatie en van een batterij gevoede bediening gaat de batterij 3 à 5 jaar mee bij normaal gebruik. Type batterij: CR2430 3V. Schroef de bediening uit de muur en draai het deksel achteraan de bediening open om de batterij te vervangen.
LTHO Daalderop RF-zender
Zehnder RF-zender

Om de kwaliteit van het binnenklimaat te behouden is het niet wenselijk om veranderingen aan te brengen aan de installaties. Indien u wel veranderingen wenst aan te brengen dan adviseren wij om dit uit te laten voeren door een erkende installateur, bij voorkeur Peters Installatietechniek.

Bij het opleveren van uw woning is de installatie zorgvuldig door ons ingeregeld en toch komt is vocht in de badkamer een veelvoorkomend probleem. Wij leggen u graag uit hoe u dit kunt beperken.

De ruimtetemperatuur van een badkamer heeft veel invloed. Na een warme douche zit een badkamer meestal vol met waterdamp. Als de vochtige lucht niet goed weg kan, ontstaat er condens op wanden en het plafond. Hoe kouder de wanden en plafonds, hoe meer condens er ontstaat. Het beste is de verwarming voor het douchen aan te zetten of de badkamer op temperatuur te houden. Koude lucht neemt namelijk minder goed vocht op. De opgewarmde wanden en plafond voorkomt extra condensvorming.

Ventileren van een badkamer. Zorg ten alle tijden voor een goede circulatie. Het is ten slotte belangrijk dat de lucht goed kan circuleren. Een mechanische ventilator zuigt de waterdamp (dus geen condens) namelijk alleen af als daar nieuwe lucht voor in de plaats kan komen. Zorg er wel voor dat die verse lucht van binnen komt, omdat koude buitenlucht ook minder goed vocht opneemt. Houdt bij voorkeur een buitenraam dicht tijdens het douchen wanneer het buiten kouder is dan binnen. Zorg voor een luchtrooster onder in de deur of zorg ervoor dat onder de deur een opening zit, zodat men met warme lucht ventileert. Laat na het douchen de badkamerdeur openstaan en zodra het niet meer warm aanvoelt in de badkamer, kun je alsnog een raampje openzetten.

Andere factor is hoe lang en hoe warm iemand doucht. Hoe warmer en hoe langer men doucht, hoe meer waterdamp en eventueel condens er in een badkamer ontstaat.

Om de kwaliteit van het binnenklimaat te behouden is het niet wenselijk om veranderingen aan te brengen aan de installaties. Indien u wel veranderingen wenst aan te brengen dan adviseren wij om dit uit te laten voeren door een erkende installateur, bij voorkeur Peters Installatietechniek.

Het effect van vervuilde ventilatiekanalen lijkt misschien klein, maar dat is het niet. Het systeem gaat bij vervuiling meer geluid produceren en meer energie verbruiken. Daarnaast kan het gezondheidsrisico’s opleveren als u niet tijdig uw ventilatiesysteem laat reinigen, want er blijft er steeds meer stof, schimmel en schilfers achter in de ventilatiekanalen. Daarom adviseren wij om minstens één keer per 8 jaar de kanalen te laten reinigen. Zo zorgt u ervoor dat uw luchtkwaliteit in uw woning optimaal blijft.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom (de bediening van) het ventilatiesysteem niet werkt. Controleer eerst of de stroomtoevoer van het systeem intact is. Dit kan visueel door controle van het branden van de lampjes op je installatie of auditief door te luisteren of je geluid van je installatie hoort. Controleer indien nodig ook of de wandcontactdoos waarmee je installatie van stroom wordt voorzien, correct werkt. Dit kan door je installatie via een andere wandcontactdoos van stroom te voorzien of door een ander apparaat op de wandcontactdoos van je installatie aan te sluiten.

Is er geen probleem met de (stroomtoevoer van de ) installatie zelf, dan kan het zijn dat er een probleem is met de bedieningseenheid van je ventilatiesysteem of de verbinding tussen de bediening en het systeem. De antwoorden op die vragen vind je ook in onze kennisbank.

Voor de particuliere woningen hebben we het over 3 soorten ventilatie.
1: natuurlijke ventilatie (Roosters boven uw raam bv)
2: Mechanische ventilatie, deze zuigt alleen de lucht uit de ruimte naar buiten.
3: Balansventiliatie, een zo geheten WTW (warmte-terug-win ventilatie) Deze zuigt de lucht af, brengt echter ook schone lucht naar binnen. Deze koude lucht wordt weer verwarmd door de warmte van de afgezogen lucht. (middels een kruiswisselaar)

Een airco werkt met de bestaande lucht in de ruimte. Dus het voelt koeler in de zomer en warmer in de winter, maar het advies is altijd om elke dag even uw ramen open te zetten voor een gezond binnenklimaat.

 

Een ventilatiesysteem is altijd maatwerk. Wij denken graag met je mee over jouw situatie.

Dat verschilt per systeem. Over het algemeen kun je zelf de filters schoonmaken of vervangen. Raadpleeg hiervoor de product-handleiding. De kanalen moeten echter door een vakman gereinigd worden, dit gebeurt doorgaans één keer per 3 of 4 jaar. Door een servicecontract af te sluiten ben je verzekerd van een optimale werking van de installatie.

Laadpaal

De laadpaal kan aan de gevel van je huis of vrijstaand op een paal geplaatst worden. Goed om te weten: een laadpaal mag niet op openbare grond geplaatst worden. Ook de kabel mag niet over openbare grond lopen.

Nee, een laadpaal heeft geen onderhoud nodig.

De laadpaal wordt in één dag bij jou thuis geplaatst.

Airco

Peters Installatietechniek levert en monteert kwalitatief hoogwaardige airco’s van uitsluitend betrouwbare merken. Doordat de installaties door onze vakmensen worden aangelegd, kunnen ze wel 12-15 jaar mee, mits door onze vakmensen goed onderhouden. Vergeet dus niet om een onderhoudscontract af te sluiten.

Ja dat kan zeker. En dat kan ook nog eens energiezuiniger zijn dan stoken met een gasgestookte cv ketel. Je verwarmt namelijk de lucht en merkt direct het verschil. Erg handig in een studeerkamer of slaapkamer waar huiswerk gemaakt wordt.

Een airco koelt de lucht af door de warmte eraan te onttrekken door middel van verdamping. Een airco produceert zelf dus geen koude lucht maar onttrekt de warmte uit een ruimte en voert deze warmte af naar buiten. Hierdoor koel je de specifieke ruimte af naar de gewenste temperatuur.

Jazeker! We zijn stek gecertificeerd. Dat houdt in dat onze monteurs opgeleid zijn om airco’s te monteren en te onderhouden. Voor jou als klant heeft dit een enorm voordeel want er zal altijd een vakkundig en goed opgeleide servicemonteur het werk uitvoeren.

Jazeker, door je airco jaarlijks te onderhouden blijft deze in goede conditie en verhoog je de levensduur. Belangrijk ook omdat je de airco kunt gebruiken om in de wintermaanden te verwarmen. (warmtepomptechniek) Bovendien voorkomt regelmatig onderhoud dat stof en vuil zich ophopen in je installatie en je airco hierdoor harder moet werken en dus minder effectief wordt en meer energie verbruikt. Daarnaast voldoe je met periodiek onderhoud ook aan de fabrieksvoorwaarden van de fabrikant met betrekking tot garantie.

CV ketel

 • Haal de stekker uit de cv-ketel en laat hem afkoelen.
 • Sluit een vulslang aan op de dichtstbijzijnde kraan en houd het andere uiteinde boven een emmer.
 • Laat de slang voorzichtig vollopen met water en sluit hem af.
 • Verbind het andere uiteinde met het waterinvoerpunt van de cv-ketel.
 • Draai de kranen open en houd de drukmeter in de gaten.
 • Sluit beide kranen zodra de druk 1.8 bar bereikt.
 • Maak de slang los en vang het water op.
 • Zet de cv-ketel weer aan.
 • Ontlucht de installatie en controleer na een halfuur of de druk tussen 1.5 en 2 bar blijft.

Een lagere waterdruk in uw CV installatie kan er voor zorgen dat u een koude waterstraal uit de kraan krijgt. . Controleer dit door naar de drukmeter van de cv te kijken. Als de druk onder de 1.5 bar is gezakt, is het tijd om de cv-ketel bij te vullen. Als dit niet helpt, kan er een lekkage in de leidingen zijn. Is het slechts bij één kraan? Dan kan kalkaanslag in de kraanfilter de boosdoener zijn.

 • Zet de thermostaat laag en wacht tot de ketel afkoelt.
 • Begin met de radiatoren op de begane grond en werk omhoog per etage.
 • Draai de radiator uit en gebruik het ontluchtingssleuteltje om het ontluchtingspunt een beetje te openen. Zodra er water uitkomt, sluit u het weer.
 • Gesis bij het openen? Dat is lucht die ontsnapt uit de leidingen.
 • Als alle radiatoren ontlucht zijn, stelt u de thermostaat weer in op de juiste temperatuur.
 • Controleer voor de zekerheid de druk.

Heeft u vloerverwarming? Ontdek hier hoe u vloerverwarming kunt ontluchten.

Als er waterdruppels bij de ontluchter op de radiator verschijnen, kan de waterdruk te hoog zijn. Bevestigt de druk op de display dit? Dan is het tijd om alle radiatoren te ontluchten. Gelukkig is dit geen lastige klus, u heeft alleen een ontluchtingssleutel, een doekje en eventueel een emmer nodig. Ontdekt u dat u het sleuteltje kwijt bent? Geen zorgen, deze zijn universeel en verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

De waterdruk van uw CV-ketel is eenvoudig te vinden op het display van de ketel of op de drukmeter. Het optimale bereik ligt tussen 1.5 en 2.0 bar.

Een goed functionerende cv-ketel is afhankelijk van de juiste waterdruk. Een optimale waterdruk zorgt ervoor dat het warme water efficiënt door het systeem stroomt en de woning op de gewenste temperatuur houdt. De sweet spot voor de waterdruk ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar. Een te hoge of te lage druk kan niet alleen invloed hebben op de warmte in huis, maar ook op de levensduur van de cv-ketel. Daarom is het slim om de druk regelmatig te checken.

Vloerverwarming is een traag systeem. De leidingen waar het warme water doorheen stroomt, liggen in een dikke laag in de vloer en daar bovenop ligt ook nog de vloerafwerking. De warmte heeft dus een lange weg af te leggen voor het de ruimte kan opwarmen. Dit werkt dus anders dan met een Cv-installatie gecombineerd met radiatoren. Een Cv-systeem werkt veel sneller. Als je bij een Cv-Systeem met radiatoren je thermostaat hoger zet, merk je direct effect. Dat is bij vloerverwarming dus anders. Reken op minimaal een uur voordat je een licht resultaat zult merken van de stijging van de temperatuur van je ruimte.

Een cv-ketel levert warmte in huis en zorgt ervoor dat  er warm water uit de kraan komt.

Een CV-ketel werkt op aardgas. Het aardgas wordt in een gesloten systeem verhit door een brander en de hitte die hierbij vrijkomt wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het water in de CV-ketel. Vervolgens pompt een circulatiepomp dit verwarmde water rond in het centrale verwarmingssysteem. Een thermostaat meet de temperatuur in een ruimte en stuurt de ketel bij, zodat de juiste temperatuur wordt afgegeven.

Ja, wij voeren onderhoud uit aan cv-ketels, geisers en gaskachels. Tijdens het onderhoud wordt het toestel gereinigd, nagezien en afgesteld.  Hiervoor kun je een onderhoudscontract afsluiten met Peters Installatietechniek.

Ja, om het goed functioneren van jouw gastoestel te waarborgen is onderhoud nodig. Hiermee zorg je ervoor dat het toestel veilig functioneert en ben je verzekerd van een optimaal rendement. Je voorkomt storingen en verlengt de levensduur van jouw cv-ketel. Het onderhoud kan Peters Installatietechniek voor je verzorgen.

De termen hybride cv-ketel en hybride warmtepomp worden nog wel eens door elkaar gebruikt, wat voor verwarring kan zorgen. Het zijn namelijk twee verschillende apparaten. Een hybride cv-ketel is een cv-ketel die voorbereid is om in combinatie met een hybride warmtepomp te werken.