Kies je onderwerp

Kennisbank particulier

In onze kennisbank geven wij informatie over verschillende onderwerpen én antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een traag afgiftesysteem. Het opwarmen van een ruimte kost veel tijd en veel energie. Dit komt mede omdat de aanvoertemperatuur van vloerverwarming laag is. Het wordt daarom geadviseerd om de binnenhuistemperatuur zoveel mogelijk op één temperatuur te laten.

Vloerverwarming is een andere manier van verwarmen ten opzichte van radiatoren. Radiatoren verwarmen de lucht in de ruimte waar de radiator is geplaatst door gebruik van convectie. De lucht die is opgewarmd door radiatoren stijgt naar het plafond en wanneer het daar is aangekomen en afgekoeld valt het weer terug naar beneden waar het weer wordt opgewarmd door de radiator. Dit creëert een stroom van hete en koude lucht en onvermijdelijke warme en koude plekken. De plekken in de buurt van radiatoren zijn warmer dan plekken waar geen radiatoren hangen.

Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming van een ruimte. Het werkt namelijk met een leidingstelsel geschikt voor warmwater. Vloerverwarming verwarmt de vloer van een ruimte gelijkmatig door middel van warmtestraling. Omdat de vloer met een lage temperatuur wordt verwarmd en een egaal oppervlak heeft, is er nauwelijks sprake van convectie.

Als een eindgebruiker voor het eerst in aanraking komt met vloerverwarming is het mogelijk dat men eerst moet wennen aan de nieuwe afgiftesysteem en de soort warmte wat het systeem afgeeft.

Tips hoe je het zuinigst stookt met een warmtepomp.

  • Vermijd temperatuurvariaties overdag;
  • Beperk de vertrektemperatuur van het verwarmingswater;
  • Laat de installatie regelmatig onderhouden;
  • Combineer met zonnepanelen.
Hoor jij een borrelend geluid in je verwarmingsinstallatie? Of wordt een deel van je verwarmingsinstallatie niet warm? Dan kan het zijn dat er lucht in je installatie zit en dat deze moet worden ontlucht. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.
Met het ontluchtingssleuteltje draai je het ontluchtingskraantje van de vloerverwarmingsverdeler een halve slag open. Begin daarbij met de verdeler op het laagste punt in uw woning. Zodra er water uitkomt, draai je het ontluchtingskraantje weer dicht. (Tip: houd er een doekje bij om spatten op de vloerbedekking en/of wandafwerking te voorkomen!). Na het ontluchten kan de waterdruk gezakt zijn. Is deze te laag, dan moet er water bijgevuld worden. Direct bij de warmtepomp zijn door ons automatische ontluchters geplaatst. Hier hoef je verder niets mee te doen. Ontlucht alleen de verdelers.
* 𝘓𝘦𝘵 𝘰𝘱: 𝘥𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘦 𝘣𝘦𝘴𝘤𝘩𝘳𝘪𝘫𝘷𝘪𝘯𝘨. 𝘙𝘢𝘢𝘥𝘱𝘭𝘦𝘦𝘨 𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬𝘦𝘳𝘴𝘩𝘢𝘯𝘥𝘭𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘫𝘦 𝘭𝘦𝘷𝘦𝘳𝘢𝘯𝘤𝘪𝘦𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘢𝘭𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘧𝘪𝘦𝘬𝘦 𝘢𝘢𝘯𝘸𝘪𝘫𝘻𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯.
Bijvullen van de verwarmingsinstallatie is niet moeilijk, maar de goede volgorde van de verschillende handelingen is belangrijk. Houd een emmertje en een doek bij de hand en ga als volgt te werk:
 
- Stel de temperatuur op de thermostaat/thermostaten een paar graden hoger in en wacht ongeveer 10 minuten. Hierdoor gaan de elektrisch aangestuurde kleppen (indien aanwezig) op het vloerverwarmingssysteem open.
 
- Draai de vulslang stevig op de waterkraan en vul de slang met water. Het lucht moet uit de slang zijn.
 
- Bevestig nu het andere eind van de vulslang vast op de vulkraan van de verwarmingsinstallatie.
 
- Draai nu de waterkraan open en draai vervolgens de vulkraan open. De installatie wordt nu bijgevuld.
 
- Als de waterdruk is gestegen tot maximaal 2 bar draai je eerst de vulkraan dicht en pas daarna de waterkraan. De ideale waterdruk ligt tussen de 1,5 en 1,8 bar. Indien de druk 2 bar is zal deze hoogstwaarschijnlijk iets dalen tijdens het ontluchten van het systeem.
 
Zet na het vullen het emmertje gereed onder het vulpunt en draai de vulslang aan één kant los en laat water in het emmertje lopen. Daarna kun je het andere eind van de slang losdraaien van de waterkraan en de vulslang opbergen. Als je dat hebt uitgevoerd dan kan je de thermostaat/thermostaten weer op de normale instelling terugzetten.
 
* 𝘓𝘦𝘵 𝘰𝘱: 𝘥𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘦 𝘣𝘦𝘴𝘤𝘩𝘳𝘪𝘫𝘷𝘪𝘯𝘨. 𝘙𝘢𝘢𝘥𝘱𝘭𝘦eg altijd 𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬𝘦𝘳𝘴𝘩𝘢𝘯𝘥𝘭𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘫𝘦 𝘭𝘦𝘷𝘦𝘳𝘢𝘯𝘤𝘪𝘦𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘢𝘭𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘧𝘪𝘦𝘬𝘦 𝘢𝘢𝘯𝘸𝘪𝘫𝘻𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯.

Vloerverwarming is een traag systeem. De leidingen waar het warme water doorheen stroomt, liggen in een dikke laag in de vloer en daar bovenop ligt ook nog de vloerafwerking. De warmte heeft dus een lange weg af te leggen voor het de ruimte kan opwarmen. Dit werkt dus anders dan met een Cv-installatie gecombineerd met radiatoren. Een Cv-systeem werkt veel sneller. Als je bij een Cv-Systeem met radiatoren je thermostaat hoger zet, merk je direct effect. Dat is bij vloerverwarming dus anders. Reken op minimaal een uur voordat je een licht resultaat zult merken van de stijging van de temperatuur van je ruimte.

Service en onderhoud

Ja, wij voeren onderhoud uit aan cv-ketels, geisers en gaskachels. Tijdens het onderhoud wordt het toestel gereinigd, nagezien en afgesteld.  Hiervoor kun je een onderhoudscontract afsluiten met Peters Installatietechniek.

CV ketel

  • Haal de stekker uit de cv-ketel en laat hem afkoelen.
  • Sluit een vulslang aan op de dichtstbijzijnde kraan en houd het andere uiteinde boven een emmer.
  • Laat de slang voorzichtig vollopen met water en sluit hem af.
  • Verbind het andere uiteinde met het waterinvoerpunt van de cv-ketel.
  • Draai de kranen open en houd de drukmeter in de gaten.
  • Sluit beide kranen zodra de druk 1.8 bar bereikt.
  • Maak de slang los en vang het water op.
  • Zet de cv-ketel weer aan.
  • Ontlucht de installatie en controleer na een halfuur of de druk tussen 1.5 en 2 bar blijft.

Een lagere waterdruk in uw CV installatie kan er voor zorgen dat u een koude waterstraal uit de kraan krijgt. . Controleer dit door naar de drukmeter van de cv te kijken. Als de druk onder de 1.5 bar is gezakt, is het tijd om de cv-ketel bij te vullen. Als dit niet helpt, kan er een lekkage in de leidingen zijn. Is het slechts bij één kraan? Dan kan kalkaanslag in de kraanfilter de boosdoener zijn.

  • Zet de thermostaat laag en wacht tot de ketel afkoelt.
  • Begin met de radiatoren op de begane grond en werk omhoog per etage.
  • Draai de radiator uit en gebruik het ontluchtingssleuteltje om het ontluchtingspunt een beetje te openen. Zodra er water uitkomt, sluit u het weer.
  • Gesis bij het openen? Dat is lucht die ontsnapt uit de leidingen.
  • Als alle radiatoren ontlucht zijn, stelt u de thermostaat weer in op de juiste temperatuur.
  • Controleer voor de zekerheid de druk.

Heeft u vloerverwarming? Ontdek hier hoe u vloerverwarming kunt ontluchten.

Als er waterdruppels bij de ontluchter op de radiator verschijnen, kan de waterdruk te hoog zijn. Bevestigt de druk op de display dit? Dan is het tijd om alle radiatoren te ontluchten. Gelukkig is dit geen lastige klus, u heeft alleen een ontluchtingssleutel, een doekje en eventueel een emmer nodig. Ontdekt u dat u het sleuteltje kwijt bent? Geen zorgen, deze zijn universeel en verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

De waterdruk van uw CV-ketel is eenvoudig te vinden op het display van de ketel of op de drukmeter. Het optimale bereik ligt tussen 1.5 en 2.0 bar.

Een goed functionerende cv-ketel is afhankelijk van de juiste waterdruk. Een optimale waterdruk zorgt ervoor dat het warme water efficiënt door het systeem stroomt en de woning op de gewenste temperatuur houdt. De sweet spot voor de waterdruk ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar. Een te hoge of te lage druk kan niet alleen invloed hebben op de warmte in huis, maar ook op de levensduur van de cv-ketel. Daarom is het slim om de druk regelmatig te checken.

Vloerverwarming is een traag systeem. De leidingen waar het warme water doorheen stroomt, liggen in een dikke laag in de vloer en daar bovenop ligt ook nog de vloerafwerking. De warmte heeft dus een lange weg af te leggen voor het de ruimte kan opwarmen. Dit werkt dus anders dan met een Cv-installatie gecombineerd met radiatoren. Een Cv-systeem werkt veel sneller. Als je bij een Cv-Systeem met radiatoren je thermostaat hoger zet, merk je direct effect. Dat is bij vloerverwarming dus anders. Reken op minimaal een uur voordat je een licht resultaat zult merken van de stijging van de temperatuur van je ruimte.

Een cv-ketel levert warmte in huis en zorgt ervoor dat  er warm water uit de kraan komt.

Een CV-ketel werkt op aardgas. Het aardgas wordt in een gesloten systeem verhit door een brander en de hitte die hierbij vrijkomt wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het water in de CV-ketel. Vervolgens pompt een circulatiepomp dit verwarmde water rond in het centrale verwarmingssysteem. Een thermostaat meet de temperatuur in een ruimte en stuurt de ketel bij, zodat de juiste temperatuur wordt afgegeven.

Ja, wij voeren onderhoud uit aan cv-ketels, geisers en gaskachels. Tijdens het onderhoud wordt het toestel gereinigd, nagezien en afgesteld.  Hiervoor kun je een onderhoudscontract afsluiten met Peters Installatietechniek.

Ja, om het goed functioneren van jouw gastoestel te waarborgen is onderhoud nodig. Hiermee zorg je ervoor dat het toestel veilig functioneert en ben je verzekerd van een optimaal rendement. Je voorkomt storingen en verlengt de levensduur van jouw cv-ketel. Het onderhoud kan Peters Installatietechniek voor je verzorgen.

De termen hybride cv-ketel en hybride warmtepomp worden nog wel eens door elkaar gebruikt, wat voor verwarring kan zorgen. Het zijn namelijk twee verschillende apparaten. Een hybride cv-ketel is een cv-ketel die voorbereid is om in combinatie met een hybride warmtepomp te werken.