Maak kennis met Mark te Kulve

6 december 2021

Mijn naam is Mark te Kulve. Ik ben 20 jaar oud, woonachtig in het Woold en werkzaam op het kantoor bij Peters Installatietechniek in Winterswijk.

4 a 5 jaar geleden was ik nog voetballer bij de Graafschap en had ik ambitie om profvoetballer te worden. Die ambitie is niet meer in zicht, aangezien ik te kampen kreeg met zware knie blessures en heb moeten stoppen met voetbal. Eerst zat ik nog op de HAVO, maar ik wist toentertijd al wel dat dit niets voor mij was. Ik hield wel van leren en omdat veel familieleden, waaronder mijn vader, werkzaam zijn in de installatiebranche zag ik daar wel toekomst in. Ik heb mij toen ingeschreven voor opleiding tot W-installatiemonteur op het Graafschap College.

W-installatiemonteur
In 2018 begon ik met de Niveau 3 opleiding tot W-installatiemonteur. Hiervoor moest ik in dat jaar ook een stagebedrijf vinden om mijn eerste stage periode te doorlopen. Door school werd ik aan Peters gelinkt om stage te lopen. In eerste instantie dacht ik dat Peters niet bij mij zou passen. Dit in verband met de grote van het bedrijf. Ik wilde het liefst bij een kleiner bedrijf beginnen. Ik was in de veronderstelling dat het werk bij een groot bedrijf alleen maar seriematig werk zou zijn met weinig afwisseling. Gelukkig zag Peters dat anders en mocht ik in mijn stage periode toch verschillende werkzaamheden uitvoeren en met verschillende monteurs mee. Ik heb op de service en onderhoud afdeling meegelopen om bijvoorbeeld een ketel te plaatsen en heb op de projectenafdeling meegelopen om bijvoorbeeld inbouwreservoirs te plaatsen.

Collegialiteit
Uiteindelijk heb ik dan ook geen enkele spijt van mijn stage gehad aangezien er veel variatie in zat en ik kon rekenen op de hulp van aardige collega’s. Door die collega’s had ik niet het gevoel dat ik in groot bedrijf werkte. Juist de collegialiteit was groot!

Wat wel tegenviel was dat mijn knie niet mee werkte. Ik had dagelijks pijn bij de werkzaamheden die ik deed. Daardoor moest ik dan ook besluiten niet verder te gaan met de opleiding tot W-monteur. Dat was heel pijnlijk, aangezien je weer je ambitie/doel niet kan bereiken.

Werkvoorbereider
Voor mij was wel duidelijk dat ik in de installatietechniek actief wilde blijven. Er waren een aantal opties, maar wist gewoon dat ik niet mijn hele leven zwaar werk kon gaan doen. Peters wilde mij heel graag helpen en bood mij verschillende opties aan zoals werken in de Prefab-afdeling of als werkvoorbereider op het kantoor. Op de Prefab-afdeling werkzaam zijn zag ik niet zitten, aangezien ik dan ook mijn knie ga belasten. Een functie als werkvoorbereider sprak mij wel aan.

Tot mijn geluk bood Peters mij de kans om op het kantoor in Winterswijk te gaan werken. Daarnaast liet school mij toe tot de Niveau 4 opleiding, zonder Niveau 3 diploma. Dit had te maken met mijn interesse, inzet en achtergrond in het vak. Ik ben dus in 2019 gestart met de opleiding tot Werkvoorbereider van Werktuigbouwkundige-installaties. Dat was een tweejarige BBL-opleiding waarin ik één dag in de week naar school moest en de rest van de week aan het werk was op het kantoor.

Kantoor
Het eerste jaar op het kantoor was niet al te makkelijk. Ik wist niet precies wat de functie van een werkvoorbereider/tekenaar inhield en welke werkzaamheden daarbij horen. Ik had niet de bijbehorende ervaring en dat bracht mij regelmatig flink aan het zweten. Dit vond ik niet erg. Ik wist dat ik hier beter van zou worden, dus hier moest ik gewoon doorheen.Het scheelde dat ik de juiste mensen om mij heen had, die mij konden helpen in moeilijke situaties en dat de sfeer op het kantoor gewoon heel goed was.

Diploma en contract
Nu ik weet hoe in grote lijnen het vak in elkaar zit, heb ik ondanks de hoge werkdruk alles redelijk onder controle. Daarnaast heb ik ook mijn opleiding dit jaar in juli afgerond en heb ik mijn diploma voor de opleiding tot Werkvoorbereider van Werktuigbouwkundige-installaties binnen. Vervolgens kreeg ik door Peters een contract aangeboden en zonder aarzelen heb ik deze getekend!

Toekomst
In de toekomst wil ik zeker mijn kennis vergroten en eventueel andere functies in de Installatietechniek invullen. Volgend jaar wil ik in eerste instantie een vervolg opleiding doen en daarna zie ik wel weer verder. Naast dat ik in de installatiebranche wil groeien, heb ik ook nog steeds ambitie in het voetbal. Het trainersvak lijkt mij ook geweldig! Wat de toekomst mij brengt? Ik zal het zien. Voor nu kijk ik terug op een hele fijne en leerzame periode.

Wil jij ook het beste uit jezelf halen en werken bij een werkgever die je daarbij ondersteunt? Check hier onze vacatures!

Terug naar overzicht