NEN 1010 en NEN 3140

26 januari 2022

Keuringen van je elektrische installaties, hoe vaak lig jij er wakker van? Regelmatig? Dan is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Nooit, want je weet niet wat het inhoudt? Dan is het zeker hoog tijd om ermee aan de slag te gaan. Geen paniek! Als specialist op het gebied van onder andere elektrotechniek gaan wij je erbij helpen.

Verplicht?
Laten we beginnen met vermelden dat Nen-normen geen overheidsvoorschriften zijn maar afspraken en praktische richtlijnen die voor en door de markt zijn gemaakt. Stelt dat al een beetje gerust? Toch kun je deze normen niet zo maar naast je neerleggen en ben je als eigenaar of werkgever wel degelijk aansprakelijk als je installaties niet deugdelijk zijn. Bovendien wil je ongelukken voorkomen toch?

NEN 1010
De NEN 1010 bevat minimumveiligheidseisen waaraan laagspanningsinstallaties in de woning-, de utiliteitsbouw en in de industrie moeten voldoen. NEN 1010 wordt dan ook wel “veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties” genoemd. Deze norm geldt dus voor nieuwe installaties en is relevant bij het ontwerpen en aanleggen hiervan.
Het gebruik van de NEN 1010 wordt aanbevolen in het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003. Wij houden bij onze opdrachten voor nieuwe installaties dan ook altijd rekening met deze normen. Dat is geruststellend. Ga je een nieuwe installatie in gebruik nemen die niet door ons is ontworpen of aangelegd? Ook dan kunnen we je helpen met een NEN 1010 keuring.

NEN 3140
Voorschriften omtrent veilig gebruik van installaties maar ook over periodieke inspectie van elektrische installaties zijn vastgelegd in NEN3140. Hoewel periodieke keuringen niet wettelijk verplicht zijn, zijn ze zeker wel aan te bevelen. Hiermee zorg je immers voor een veilige werkomgeving en het helpt om je elektrische installaties in de goede staat te houden. Het behoeft vast geen uitleg dat je hiermee vroegtijdig risico’s opspoort. Daarmee kunnen ongelukken en incidenten worden voorkomen. Als werkgever ben je verplicht om voor een veilige werkomgeving voor je personeel te zorgen. Periodieke keuringen aan de hand van NEN3140 kunnen hierbij een goede leidraad vormen.

Keuringen
We vertelden hierboven al dat we je, als specialist op het gebied van elektrotechniek graag een handje helpen. Om een veilige werkomgeving te garanderen voeren we graag een NEN 1010 of NEN 3140 keuring voor je uit. Vanzelfsprekend ontvang je van ons daarbij een uitgebreid rapport met bevindingen en indien van toepassing aanbevelingen om je werkomgeving nog veiliger te krijgen.

Maak een afspraak

Terug naar overzicht