085 - 0479030
Samen leveren wij comfort

Mechanische ventilatie

Het ventileren van een ruimte in bijvoorbeeld het huis of bedrijfspand is van groot belang om de luchtkwaliteit te waarborgen en verontreiniging te voorkomen. Ventileren is niets anders dan het verversen van de lucht die aanwezig is in een bepaalde ruimte. Ongeacht welke ruimte in huis of bedrijf het betreft de lucht die in een ruimte aanwezig is verontreinigd. Door hier mechanische ventilatie te plaatsen bent u zeker van verse lucht in een ruimte en voorkomt u dat er vervuilde lucht circuleert in de ruimte. Wij als ventilatiespecialist kunnen u adviseren op het gebied van luchtkwaliteit en mechanische ventilatie.

Waarborg de luchtkwaliteit en laat een erkend installatiebedrijf u adviseren.

Systeem keuze

Er kan gekozen worden voor natuurlijke-, mechanische- en gebalanceerde ventilatie. De keuze van het systeem hangt af van het soort gebouw en de geldende eisen. Een veel toegepast systeem is mechanische afvoer en natuurlijke toevoer van ventilatie lucht. De afvoer vindt plaats in toilet, keuken, bijkeuken en badkamer. De toevoer vindt plaats via de ventilatie roosters boven de ramen. Nadeel van dit systeem is dat er koude lucht de woning binnen komt.

Bij gebalanceerde ventilatie is dat anders doordat de ingevoerde ventilatielucht wordt voorverwarmd door de afgevoerde ventilatie lucht. Het voordeel hiervan is dat de ingevoerde ventilatielucht geen comfort klachten geeft. In dit geval geeft het ook een besparing op de energie kosten. Nadeel van het systeem is dat er een dubbel kanalen systeem nodig is. Dit systeem is daardoor alleen in nieuwbouw goed toepasbaar.

Onderhoud ventilatie systemen

Om een goede werking te waarborgen moet de ventilatie-unit jaarlijks gereinigd worden. Bij gebalanceerde ventilatie systemen moet daarnaast regelmatig de staat van de filters gecontroleerd worden. Het kanalensysteem dient ook gereinigd te worden. De frequentie van reinigen hangt samen met het gebruik en de mate van vervuiling van het systeem.

Voor meer informatie over de mogelijkheden en de aanleg van mechanische ventilatie kunt u contact met Installatiebedrijf Peters opnemen of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie voert een ventilatiesysteem de binnenlucht continu naar buiten af. Buitenlucht komt dan via klepramen of roosters op natuurlijke wijze de ruimte of het gebouw binnen. Een ventilatiesysteem vormt geen risico voor de gezondheid zolang het goed is ontworpen, geïnstalleerd en afgesteld. Ook moet u het ventilatiesysteem regelmatig schoonmaken.

Gebalanceerde ventilatie

Nieuwe gebouwen zijn vaak voorzien van gebalanceerde ventilatie. Zo’n ventilatiesysteem voert verse buitenlucht toe en voert binnenlucht af. De aanvoer en de afvoer zijn daarbij in balans. Meestal wordt bij gebalanceerde ventilatie ook warmteterugwinning (WTW) toegepast. Daarbij geeft de af te voeren lucht via een warmtewisselaar zijn warmte af aan de koelere binnenkomende buitenlucht. Die buitenlucht wordt daardoor voorverwarmd en dat levert energiebesparing op.

 Neem contact op voor meer informatie

 

 

Terug naar overzicht